Menu
A- A A+

Grand Café Den Abazjoer

Bekijk hier enkele sfeerbeelden van onze gezellige brasserie. Wij bieden u ook graag een ode aan onze mooie stad Lokeren en meteen ook de historiek van onze brasserie aan. Indien u vragen heeft of een reservatie wenst te maken, kunt u ons steeds contacteren via onze contactpagina. Wij heten u van harte welkom!

Ode aan de Durmestad

Als ge van ze leven langs den E17 tussen Antwerpen en Gent passeert, vliegt er ten niet over gelijk ne zot, mensen, maar slaagt er liever ne keer af daor waor Lokerentoren – de Peperbosse gelijk damme wij zeggen – hoog boven het groene land van bolle akkers, mee tronken en cana’s afgezoomd, elegant en fier als ‘ne Souverein’ ‘nen abazjoer’ uitsteekt. Op 1-2-3 staat ge dan in ’t center van Lokeren; lank de grootste parochie van ’t Land van Waas; waor dat de Durme gelijk een slange met kolieken in heuren buik door de meersen en lost de velden kronkelt en uit curieusiteit t'zelfs tot op de Markt kruipt, veuraleer lost Waasmunster en Hamme in d’armen van de Schelde te duikelen.

Daor in den environg, sertoe tussen de twee waters, hedde nog ongeleufelijk veel groen, parken en kastelen, kunstwerken en monumenten. Daor ligt ‘tzelfs een natuurreservaot met Europese allures. ’t Is ’t er een paradijs veur velorijders, wandelaars, poorders en vissers, allé kom, iedereen die veur de natuur een gruut hart heeft. Maar Lokeren is ook Daknam met zijn oud versleten kerksken, afgezuumd door een lieeg witgekalkt scheefgezakt
kerkhofmuurken en een dorpspleintjen persies weggeleupen uit ne zantjesboek van Anton Pieck.

Dat is ook Gezaorde, mee zijn Vare Kapaale en de Lieneweegle woar dant soms zuu stolle keut zijne dedder miellegrijs schau zou va worren !

Lokeren… dat is Kovekenskermis en de Lokerse- en Fonne Feesten, de jaarlijkse beeweg naar pater Trappiest rond de Sinksendagen, de wijkkermissen die van in april tot eind septembere makaor opvolgen gelijk de bollekens aon ne paternoster.
Lokeren… dés bots e geel jaor deurne van d’ieen feeste naor d’andere, mee peirdeworsten, vlaaien, Kovekes– en Laurentiusgebak, nen dreuple of nen dots, een doppelken of nen twieeduusd.
Lokeren… dés bijschuiven en smeiren – sertoe da leste – dat is eten en drinken, goed, vele en lank.
Lokeren… doar heed uik Miet Smet heuren anker uitgesmeten, dés de streeke van den Reinaort én de lochteenk van Kamiel Spiessens. Dat is de Sporting met klassevoetbal (zegt ons grootvoader) veur supporters en kemphanen, met schuune matchen op Daknam en geknok rond de Mierennest. Lokeren…  doar valt altijd wel wat te beleven, tzelfs met de politie tussen de staose en de Markt.

Als ge van ze leven langs den E17 tussen Antwerpen en Gent passeert, vliegt er ten niet over gelijk ne zot, mensen, maar slaogt er liever ne kier af daor waor dien blieeken reus van ne Lokerentoren zijnen taoter uitsteekt boven de groene warande van ’t Soete Land. Onder dien toren op den hoek van de Kerkstraote hedde ne "Grand Café den Abazjoer”  waor da ge veur een goe frisse pint, en ne smaokelijken lekkeren kroakversen snack, altijd vree welkom zijt. Wedden dat ge d’er van den eerste moment zult ondervinden – gelijk ons 16 Siberische tiegers, die hier ook niet
wegwilden – en ’t zelfs sebiet zolt zeggen: Hier, hier voel ik mij echt thuis!

Bron & dank aan:

Eddy Picavet
André Vervaet
Archief en museum 'Zusters van Liefde van Jezus en Maria'
Parochiale werken der stad Lokeren
Stad Lokeren

Fotogalerij

Ma - Di - Woe : van 10u tot 23u
Don : Wekelijkse sluitingsdag!
Vrij - Zat - Zon : van 10u tot 23u
 
 
Den Abazjoer, Kerkstraat 2, 9160 Lokeren - België, Tel. : +32 9 348 20 10, Fax : +32 9 328 46 28, info@denabazjoer.be, BTW: BE0474 50 19 27,